Kalorifer tesisatı, ev ve iş yerlerimiz dahil insanın soğukla mücadele edebileceği her ortamda bulunuyor. Bir kombi vasıtasıyla doğalgaz ya da kömür ile ısıtılan suyu kalorifer petekleri veya yerden ısıtma sistemi buluşturup ortam ısısını yaşanabilir hale getiren tesisatın tamamına denir.
Kalorifer tesisatları nasıl döşenmelidir?
Kalorifer tesisatlarının döşenmesinde başlıca husus, su dolaşımının engelsiz olmasıdır. Tesisatlar elden geldiğince uzun tutulmamalı ve tesisat döşenirken “L” borular mümkün olduğunca az tercih edilmelidir. Çünkü kullanılacak bir adet “L” boru iki metrelik düz tesisat borusuna paraleldir. Bilinmelidir ki kullanılacak her bir “L” boru peteklere gelecek sıcak su basıncını azaltarak gereken ısıyı absorbeedecektir.Ayrıca tesisat kadar kullandığınız kombi de nasıl kullanıldığına paralel şekilde performans gösterir. Korumalıklı alanlarda bulunmayan kombilerin ömrü daha kısa olur. 180 santimetreden daha büyük ve kombi ye uzak olan kalorifer peteklerindeki vana tesisatları çapraz yapılmalıdır ki daha uzun ömürlü bir ısıtma gerçekleştirilerek yakıt tasarrufu sağlanabilsin.
Kalorifer tesisatlarının alt kısımlarına imkan olduğunca şap dökülmelidir.Kullanılacak plastik borular kaynak yapılırken gereğinden fazla eritilmemelidir.Binanın inşaatı sırasında kalorifer peteklerine dikkat edilerek boruların içine kum ve tıkayacak materyallerin ulaşması engellenmelidir.
Yorumlar (0)
Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.